collectionTop

Arkeoloji Mimarlık Tarihi ve Kültürel Miras Merkezi LEED Gold aldı!

<
...

Arkeoloji Mimarlık Tarihi ve Kültürel Miras Merkezi Müzesi, Amerika Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen LEED Gold sertifikası almaya hak kazandı.

ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım danışmanlığı ile 3050 m2 inşaat kullanım alanında hayata geçirilen yapı, bir çırçır fabrikasından Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı Arkeoloji, Mimarlık Tarihi ve Kültürel Miras Merkezi’ne dönüştürülmüştür. Restitüsyon verileri kullanılarak gerçekleştirilen restorasyonda mevcut taş duvarlar, çatı ve döşemeler, özgün pencere ve kapı boşluklarının korunması göz önünde bulundurularak yenilenmiştir. Yeni kullanım amacına uygun olarak hazırlanmış restorasyon projesi; 2 katı kazı ev, kafeterya, 4 adet hangar deposu, kütüphane, su deposu, güvenlik odası, çalışma ofisleri, çırçır üretim sergi salonu, laboratuar ve orta avludan oluşmaktadır.

Sürdürülebilir Araziler

Proje, otobüs duraklarına ana binanın girişinden itibaren 400 m’yi aşmayacak şekilde tasarlanmıştır. Kurumsal, ticari ve yerleşim alanlarını kapsayan projede yeni otopark alanı oluşturulmamıştır. Bisiklet kullanıcılarına özel 8 adet duş alanı sağlanmıştır.

Enerji Verimliliği

Mersin Arkeoloji Mimarlık Tarihi ve Kültürel Miras Merkezi’nde ASHRAE standartlarına göre uygulanan enerji verimliliği çalışmalarının sonucunda referans binaya göre %49 oranında enerji tasarrufu sağlanmıştır.

Su Verimliliği

Kapsamlı su verimliliği çalışmaları sayesinde yapıda toplam %34 su tasarrufu sağlanmıştır.

Malzeme Ve Kaynaklar

İnşaat süresince oluşan atıkların ayrı şekilde toplanması sağlanmış olup, geri dönüşüm tesislerine yeniden değerlendirilmek üzere gönderilmiştir. Kullanılan malzemelerin %32’i geri dönüştürülmüş %22’si ise yerel malzemelerden seçilmiştir.

İç Hava Kalitesi

Toplu çalışma alanlarında aydınlatma sistemleri bina kullanıcıları tarafından kontrol edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bina açıklıklarından en az 8 m uzaklıkta sigara içme alanları oluşturulmuştur.