İÇDAŞ A.Ş.’nin yönetim binası olarak kullanılacak yapı, ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım danışmanlığında LEED BD+C: New Construction (Yeni Binalar) kategorisinde LEED Gold sertifikası aldı.
İki ayrı kütleyi bir çekirdek ile ayrıştıran kurgusuyla öne çıkan, TAGO Mimarlık tarafından tasarlanan İÇDAŞ Plaza, bina yönelimi, tüm cephenin güneşi alacak şekilde yerleştirilmesi ve ofis çalışanlarına daha çok manzara & günışığı sağlayarak daha konforlu bir çalışma ortamı sağladığı gibi aynı zamanda gün ışığından maksimum seviyede fayda sağlayarak enerji etkin bir yapıdır.
Enerji Verimliliği
Aşağıda sayılan çalışmalar neticesinde, projede %23 enerji tasarrufu sağlanmıştır.
• Soğutma sisteminde, ozon tabakasının incelmesine ve küresel iklim değişikliğine en az etki eden gazlar seçilmiştir
• Isı geri kazanımlı ve enerji verimli havalandırma sistemi kullanılmıştır
• Aydınlatma ve HVAC sistemi otomasyonla yönetilecek şekilde kurgulanmıştır
• Gerekli teknik analizler yapılacak enerji ve güneş kontrollü cephe tasarımı sağlanmıştır
Sürdürülebilir Araziler
Projenin lokasyonunun toplu taşıma akslarının neredeyse merkezinde (Alternative transportation – public transportation access) olmasına ek olarak, LEED’de önerilen sayıda bisiklet parkı da projeye eklenmiş olup ofis çalışanlarının ulaşım faaliyetlerinden dolayı ürettikleri sera gazı emisyonu miktarı azaltılmaya çalışılmıştır.
Otomobil bağımlılığı azaltarak, araç parkı ile ilgili çevresel zararları en aza indirmek için projedeki otopark sayısı yönetmeliğin belirlediği sayıyı geçmemektedir ve otoparklar yer altında konumlandırılmıştır. Ayrıca, projede bisiklet, düşük emisyonlu araçlar için özel park düzenlemeleri gibi alternatif ulaşım kullanımını artırmak için tasarlanmış sistemler bulunmaktadır.
Projede, çatı ve diğer sert peyzaj uygulamalarında ısı adası etkisini minimize edecek SRI (Işığı yansıtma özeliği) yüksek olan malzemeler tercih edilmiştir.
Su Verimliliği
Projede tasarım aşamasından başlayarak tasarım ve satın alma tercihlerinde su verimliliği en önemli önceliklerden biri olmuştur. Yapılan çalışmalar sayesinde projede, LEED BD+C için alınabilecek 10 puanın tamamı kazanılmıştır. Su verimliliği ile ilgili uygulamalar aşağıdaki üç ana başlıkta gerçekleştirilmiştir
• Su verimli peyzaj uygulaması, Water efficient landscaping
• Yenilikçi Atıksu Teknolojileri, Innovative wastewater technologies
• Su kullanımının azaltılması Water use reduction
• Yağmur suyu peyzaj alanlarında kullanılarak peyzaj alanlarında şebeke suyundan %100 tasarruf
İç mekan su kullanımını azaltmak için
• Fotoselli lavabo bataryaları,
• Tasarruflu eviye bataryası ve duş başlığı.
• Kademeli tuvalet rezervuarı,
• 1 lt su kullanan pisuvarlar
Malzeme ve Kaynaklar
Bina kullanıcıları tarafından kolayca ulaşılabilen alanlarda beş adet ayrı atık kutusunda geri dönüştürülebilen atıklar toplanacağı düzenlemeler yapılmıştır. Bu atıklar; cam, plastik, metal, karton, kağıttır. Ayrıca bu atıkların depolanması ve geri dönüşüm tesislerine gönderilmesi için özel bir atık yönetim planı düzenlenmiştir.
Hem doğal kaynakların üzerindeki baskının, hem proje maliyetlerinin azaltılması, hem de malzeme maliyetinin yerel ekonomide kalması için projede geri dönüştürülmüş malzeme kullanımına özel önem verilmiş, satın alınan malzemelerin maliyet bazında %31’i geri dönüştürülmüş malzemelerdir. Buna ek olarak İÇDAŞ, ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarından biri olmasının bilinci ile ağırlıklı olarak yerel firmalarla çalışmış ve İÇDAŞ Plaza’da %53 oranında yerel malzemeler kullanmıştır.
Projede inşaat sırasında oluşan atıkların %79’u geri dönüştürülmüş, ofislerin ve genel kullanım alanlarının uygun yerlerine geri dönüşebilir atıklar için özel toplama kutuları yerleştirilmiştir.
İç Mekan Kalitesi & Konfor
Bina içerisinde sigara içilmesinin Türkiye’de yasak olmasının yanısıra, iç mekan hava kalitesi için dış mekanlarda sigara içme alanları bina girişlerinden, pencere ve hava emiş menfezlerinden en az 8 m mesafede düzenlenmiştir.
Projede yapılan çalışmalar neticesinde, projenin %92’lik kullanım alanı nitelikli manzaraya sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.
Çalışan sağlığı açısından negatif etki yaratabilecek, şaplar, yapıştırıcılar, boyalar, kaplamalar ve zemin malzemeleri düşük emisyonlu modellerden tercih edilmiştir.