Son yıllarda Türkiye'nin mimari yapısı önemli bir değişim geçiriyor ve sürdürülebilir ve çevreye duyarlı inşaat konusunda giderek artan bir talep var. Bu değişimde Yeşil bina uygulamaları için küresel olarak tanınan LEED Sertifikası önemli rol oynamaktadır.
LEED Sertifikasının çıkışından bu yana Türkiye'de 76 LEED Platin sertifikası alınmıştır. Son bir yılda kazanılan toplamda beş LEED Platin sertifikanın beşi de ERKE Danışmanlığında alınmıştır.
LEED Sertifikası, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir yeşil bina sertifikasyon sistemidir. LEED Sertifikası yapıları Sürdürülebilirlik çizgisinde belirli standartlara göre değerlendirir. Bu değerlendirmenin sonucunda yapılar başarılarına göre LEED Yalın, Gümüş, Altın ve en yüksek seviyede LEED Platin Sertifika almaya hak kazanırlar.
LEED Platin Sertifikası yeşil bina uygulamalarında Amerikan Yeşil Binalar Konseyinin belirlediği standartlara göre en yüksek seviyede başarı gösteren yapılara verilir. LEED Platin Sertifika alabilmek için minimum 80 Puan alınması gerekmektedir.
Türkiye'nin LEED sertifikasını çok erken zamanlarda benimsemesi, daha yeşil ve sürdürülebilir inşaat uygulamalarına doğru dünya ile paralel bir eğilimi yansıtır. İklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik konusundaki artan endişelere yanıt olarak, Türkiye'deki devlete ait ve özel işletmeler zaman geçtikçe inşaat projelerine çevre dostu özellikler eklemektedir.
Bu değişim, Türkiye'nin sadece ulusal düzeyde değil, aynı zamanda uluslararası arenada da sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk konularında bir lider olma yolunda attığı önemli bir adımdır. LEED Platin Sertifikasında Türkiye'nin gösterdiği başarı ise Sürdürülebilirliğe olan ilginin yükselişini göstermektedir.
LEED Platin sertifikası, LEED derecelendirme sistemi içindeki en yüksek başarı seviyesini temsil eder ve bir binanın sürdürülebilirliğe olağanüstü bir bağlılık gösterdiğini gösterir. Bu prestijli sertifikayı alan projeler, çevre koruma, enerji verimliliği ve sakinlerin sağlığı ve konforuna yaptıkları olağanüstü katkılar nedeniyle tanınır.
LEED Platin sertifikalı binalar genellikle güneş panelleri, yağmur suyu toplama sistemleri, enerji verimli HVAC (ısıtma, havalandırma ve klima) sistemleri ve düşük emissivite (düşük yüzey ısı yayma) pencereleri gibi çeşitli gelişmiş çevre dostu teknolojileri içerir. Ayrıca, bu binalar genellikle doğal ışığı en üst düzeye çıkarmak, iç hava kalitesini artırmak ve sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen ve çevresel etkisi düşük malzemeler kullanmak için tasarlanmıştır.
Türkiye'deki LEED Platin sertifikalarındaki son artış dikkat çekmektedir. Son bir yıldaki Türkiye'de alınan tüm LEED Platin sertifikaları ERKE LEED Danışmanlığında alınmıştır. Uzmanlığını ve sürdürülebilir tasarım ve inşaat konusundaki bağlılığını vurgulamıştır. Bu projeler, Türkiye inşaat endüstrisinde sürdürülebilirlik çabalarında atılan dikkate değer adımları göstermektedir.
Projelerimiz, bölgede sorumlu gelişimin bir örneği olarak belirleyici bir rol oynamış, örnek teşkil ederek sürdürülebilirliğin her binanın DNA'sının bir parçası olabileceğini göstermiştir. Bu ilkelerine olan bağlılıkları, enerji verimli sistemlerin entegrasyonu, su tasarrufu stratejileri ve çevre dostu malzemelerin kullanımında görülebilir.
ERKE 2007 Yılından bu yana 150'nin Üstünde LEED Sertifikasını tamamlamıştır. Aktif olarak 9 ülkede LEED Sertifikası çalışmalarımız devam etmektedir.
Konum: Istanbul, Turkiye
Alan: 45.000 m2
LEED Sertifika Seviyesi: Platin
Verilen Hizmetler: LEED Sertifika Danışmanlığı, Enerji Modellemesi, Günışığı Analizi
Konum: Istanbul, Turkiye
Alan: 56.000 m2
LEED Sertifika Seviyesi: Platin
Verilen Hizmetler: LEED Sertifika Danışmanlığı, Enerji Modellemesi, Günışığı Analiz, Doğal Havalandırma Analizi
Türkiye'deki LEED Platin sertifikalarının sürekli başarısı, ülkenin çevresel ve ekonomik geleceği için uzak erişimli sonuçlar doğurmaktadır. Dünya, iklim değişikliğinin sonuçlarının farkına geldikçe, daha fazla organizasyon ve hükümet sürdürülebilir inşaat uygulamalarını öncelik haline getirmektedir.
LEED Platin sertifikaları yatırımları çekme, turizmi teşvik etme ve Türkiye'deki yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahiptir. Bu prestijli sertifikayı alan projeler, Türkiye'nin sürdürülebilirliğe olan bağlılığını göstermenin yanı sıra yenilikçi tasarım ve çevre dostu uygulamaları sergileyen canlı örneklerdir.
Türkiye'nin LEED en yüksek seviye olan Platin sertifikalarını alma konusundaki dikkate değer ilerlemesi, çevresel sorumlu ve sürdürülebilir inşaat uygulamalarına olan bağlılığını vurgulamaktadır. Sertifikalı projelerin sayısı arttıkça, ülke şüphesiz yeşil inşaatın bölgesel lideri haline gelecek ve diğerlerinin takip etmesi için bir model olacaktır. ERKE'nin çabaları, sürdürülebilir gelişim ve yeşil inşaat uygulamaları için yüksek standartlar belirleyerek, bu dönüşümde kritik bir rol oynamıştır.
LEED Platin sertifikaları, sadece Türkiye'nin sürdürülebilirliğe olan bağlılığını değil, aynı zamanda iklim değişikliği ile başa çıkmak ve çevresel etkiyi minimize etme küresel zorunluluğun bir yansımasıdır. Her yeni sertifikasyonla, Türkiye yeşil, daha sürdürülebilir ve çevre bilincine sahip bir geleceğe doğru ilerlemektedir.